Bartonella

Bartonella, en bakterie intracellulär, Bartonella henselae. (Finns flera andra bland annat skyttegravsfeber som ger malarialiknande sjukdomsbild) Förekomsten är okänd, utomlands finns DNA-PCR, Histology-PCR, mörkfältsmikroskopiering DualDur.

Inkubationstid: Några veckor. Bartonella är bakterier som lever främst i slemhinnan i blodkärlen. De kan infektera människor, däggdjur och ett brett utbud av vilda djur. Sjukdomen som resulterar kallas barton.

Bartonella henselae orsakar en viktig tillväxt infektion som först rapporterades 1990. Det är främst bärs av katter och orsakar kattklössjuka, endokardit, och flera andra allvarliga sjukdomar hos människor.

Bartonella bakterier är kända för att bäras av loppor, kroppen löss och fästingar, och det är hög misstanke om att fästingar överföra det till människor. Personer med fästingbett och ingen känd exponering för katter har fått sjukdomen. Människor som minns att bli biten av fästingar har co-infekterade med borrelia och bartonella.

Forskare har nyligen fastställt att fästingar kan överföra Barton till möss. Mer forskning behöver göras för att fastställa betydelsen av fästingar i att sjukdomen sprids. Dessutom föreslår en ny studie som Bartonella kan överföras från mor till ofödda barn (perinatal transmission).

Symtom

Trötthet (Ofta med agitation, till skillnad från borrelia, vilket är mer utmattning) Låg feber, speciellt på morgonen och / eller sent på eftermiddagen, ofta förknippas med känslor av ”att komma ner med influensa eller ett virus”, lymfkörtelsvullnad, sjukdomskänsla, ögoninflammation, lymfkörtelsvullnad runt öronen, mjältförstoring, småfläckigt utslag, knölros, hjärn- och hjärnhinneinflammation, hudutslag, skelettsmärta i skenben, rygg och nacke, bacillary angiomatosis och bacillary peliosis (speciella hudtumörer) och inflammation i hjärtklaffarna.

Episoder av förvirring och desorientering som vanligen är övergående (och mycket skrämmande) Dålig sömn (speciellt svårt att somna), dålig sömnkvalitet Ledsmärta och stelhet (Ofta, både på vänster och höger sida. I motsats till Lyme ,som ofta endast är på en sida, med vandrande smärta och stelhet) Muskelsmärtor även ryckningar och kramper

Smärta i fötterna, mer på morgonen, hälarna eller hela fotsulorna (diagnosticeras ibland fel som plantar fasciit)

Märkliga utslag, återkommande, på kroppen ofta röda bristningar och märkliga klumpar anhopningar och knölar längs sidorna av benen eller armarna, ådernät

Gastrointestinala symptom, magsmärtor och sura uppstötningar

Skelettsmärta och ömhet

Diagnos

Antikroppsprov. Behandlas med antibiotika.